Replicatieonderzoek

Replicaonderzoek

Ook een stoomleiding op 100 bar bij 500°C moet om degradatie en lekkages of erger te voorkomen, worden gemonitord. Er kan echter niet eenvoudig een stuk uit worden gezaagd voor onderzoek. Dan is replicaonderzoek een uitstekend alternatief. Dit vindt vaak plaats in een industriële omgeving, daarom zijn ervaring en getrainde ogen een vereiste. MCI heeft zeer veel ervaring met deze onderzoekstechniek en heeft haar kwaliteit hierin al vaak bewezen.

Bij replica onderzoek maken we een afdruk van de microstructuur van een materiaal. Het materiaaloppervlak wordt voorbewerkt maar de installatie blijft volledig intact. Het oppervlak wordt, net als bij conventioneel lichtmicroscopisch onderzoek, geschuurd, gepolijst en geëtst. Er wordt een negatief van het oppervlak genomen door een folie op het oppervlak te verweken, zodat deze de microstructuur overneemt. Deze wordt later op een objectglaasje geplaatst dat in het (evt. mobiele) lab onder de microscoop beoordeeld kan worden.

Met de replicatietechniek onderzoeken we:
+ kruipschades,
+ korrelgrootte,
microstructuur,
structuurveranderingen door bijvoorbeeld warmtebeinvloeding of vervormingen en
defecten aan het oppervlak (zoals insluitsels, inter- en transkristallijne scheuren, walsfouten, scheurgroei, warmscheuren etc.).